Existã o diferentã în antrenamentele si alimentatia unei practicante a fitness-ului în functie de nivelul de pregãtire si vom trata aceastã temã raportat la scopurile urmãrite de fiecare în parte. Vom tine cont de tipurile de fizic, adicã de cele mai mult sau mai putin norocoase din punct de vedere genetic si de vechimea în antrenamente (considerãm cã peste un an de antrenamente constante însotite de o dietã echilibratã înseamnã cã acea persoanã e într-un stadiu intermediar-avansat, iar sub aceastã perioadã într-un stadiu de începãtoare). Sã începem cu acel segment de fete care sunt începãtoare, eventual supraponderale cu metabolism lent si au ca scop reducerea tesutului adipos, respectiv tonifierea musculaturii si îmbunãtãtirea conditiei fizice.Programul lor va trebui sã fie astfel conceput încât sã continã în egalã mãsurã sedinte cardiovasculare cu alergare pe bandã stationarã, bicicletã sau stepper (întrucât alergarea în aer liber este foarte dificilã în timpul iernii), cât si antrenamente cu greutãti libere si aparate pentru îmbunãtãtirea tonusului muscular, recomanda hardbody.
Le este recomandat sã înceapã efortul cardiovascular treptat mãrind usor timpul si intensitatea. Alergare usoarã pe bandã timp de 15-20 minute pentru primele 2-3 sãptãmâni urmând sã creascã atât durata (pânã la 60 minute) cât si intensitatea (viteza cu care aleargã). Aceastã crestere nu trebuie fortatã, 5 minute sãptãmânal fiind o crestere bunã. În ceea ce priveste antrenamentele cu greutãti se va pune accentul pe învãtarea tehnicii corecte de executie, fãcându-se exercitii pentru toate grupele musculare.
Regimul alimentar va fi strict, continând aproximativ 60% proteine, 30% carbohidrati si 10% grãsimi, divizate în 5 mese pe zi. Cel putin 2 din aceste mese pot fi constituite dintr-o bãuturã proteicã mixate în lapte degresat sau apã). L-Carnitina va fi de ajutor în mobilizarea acizilor grasi ca sursã energeticã. În functie de starea generalã fizicã si de timpul disponibil sunt recomandate 4-6 antrenamente sãptãmânal, cu o duratã cuprinsã între 30 si 90 minute.